Naučte sa brániť!

03.09.2004 Celý región

Uponáhľaná, moderná doba si prináša aj svoje dane. Sedavý spôsob života, civilizačné choroby, čo z voľný časom mladých. Mnohokrát máme chuť odreagovať sa a n...
Uponáhľaná, moderná doba si prináša aj svoje dane. Sedavý spôsob života, civilizačné choroby, čo z voľný časom mladých. Mnohokrát máme chuť odreagovať sa a naučiť sa aj niečo nové prospešné pre nás. Jedným z riešení je aj čínske bojové umenie VingTsun. Oslovili sme preto inštruktora bojových umení Ing. Jána Hvizdoša, vedúceho Prešovskej školy AVSE a položili mu niekoľko otázok.

ŽPO: Môžete sa v krátkosti našim čitateľom predstaviť a vysvetliť to čo robíte?
JH: Volám sa Ing. Ján Hvizdoš, som koordinátorom AVSE pre slovenskú republiku, čo je Asociácia VingTsun, Security System a Escrima. V nej sa zaoberáme ako už samotný názov napovedá čínskym bojovým umením VingTsun, filipínskym bojovým umením Escrima a takisto organizujeme pre záujemcov školenia a semináre z oblasti problematiky bezpečnosti - Security System.

Na čo je zameraná výuka VingTsun vo Vašej škole?
Hlavným smerom výuky v Našej škole sú bojové umenia VingTsun a Escrima. Pri výuke VingTsun sa snažíme zamerať na praktické použitie tohto bojového umenia v reálnych situáciách. Ako legenda hovorí vymysleli ho dve ženy Ng Mui a Yim Ving Tsun pred tristo rokmi. Ženy na základe starých šaolinských štýlov vytvorili nové revolučné bojové umenie, kde technika výťazí nad hrubou silou.
Máme pripravené kvalitné vyučovacie programy, pri ktorých zostavovaní nám išlo o rýchlu obranyschopnosť našich žiakov. Žiak môže sám pozorovať svoje rýchle pokroky.
Dôležitou súčasťou výuky v Našej škole je aj etika, na ktorú nesmieme zabúdať!

Našich čitateľov by určite zaujímalo za ako sa dlho dokáže žiak naučiť brániť...
Je to dosť často kladená otázka od záujemcov. Nebudem tvrdiť že za dva alebo tri mesiace sa z niekoho stane neporaziteľný bojovník (úsmev). Myslím si že každý rozumný človek si uvedomuje, že to niečo obnáša. V praxi je to individuálne, veľa záleží aj od snahy a vytrvalosti cvičiť. Podľa mojich skúseností na to aby sa vedel človek ubrániť v reálnej situácii bežnému útoku je potrebné cvičiť približne 2 roky. Rozhoduje najme individuálny prístup žiaka, či si dané veci zopakuje aj sám.

Čo však ak niekto nemá čas chodiť na pravidelnú výuku. Má možnosť naučiť sa brániť?
Samozrejme myslíme aj na takýchto záujemcov, ktorý pre svoju pracovnú zaneprázdnenosť nemôžu navštevovať naše pravidelné tréningy. Pripravili sme práve pre nich kurzy. Pre tento rok sú to najmä pripravované kurzy sebaobrany pre ženy, o ktorých včas upozorníme naše záujemkyne.

Prináša VingTsun okrem praktického použitia v reálnych situáciách aj niečo iné?
Samozrejme nesmieme zabúdať na zdravotné aspekty. Kde precvičovaním samotného VingTsun alebo špeciálnych zdravotných cvičení je priazdnivo pôsobené na zdravie človeka.
V pláne je aj špeciálna výuka pre deti, kde bude dôraz kladený hlavne na telesný a duševný rozvoj mladých osobností.
Takisto v súvislosti so spoločenským vyžitím sú pripravované rôzne sprievodné akcie, letné a zimné tábory. Nemenej dôležitou súčasťou výuky je podľa mňa aj vytvorenie príjemnej atmosféry pri téningu.

Ďakujeme Vám za rozhovor...

V spolupráci s AVSE sme pripravili sériu článkov a fotosérií. V prípade záujmu sa môžete kontaktovať: www.avse.sk alebo 0905 434 189.
Nábor nových členov bude 13.9. a 15.9.2004 o 17:30 na Masarykovej 22, Prešov, budova OZKN
 

Vyberte región